AnaSayfa
2023- MAYIS THED BÜLTENİ

Türk Histoloji ve Embriyoloji Ailesinin Değerli Üyeleri,

16. Dönem Yönetim Kurulu olarak, dönemimizde yayına hazırlanan bültenimizin dördüncü ve toplamda da on birinci sayımızı sizlere sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu sayımızda, 16. Dönem Yönetim Kurulu’muzun neler yaptığını, sizlerle hangi platformlarda bir araya geldiğimizi hatırlatmaya çalıştık.

Düzenli olarak her ay devam ettiğimiz “Eğiticilerin Eğitimi” seminerlerimizin Kasım ayı konuğu Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent KARAGENÇ’idi. Hocamızdan “Bir veteriner hekimin perspektifinden kanatlı ve memelilerde erken embriyo gelişimi” başlıklı konuşmasını dinledik. “Sınırların Dışında(n), Laboratuvarın İçinde(n)” başlıklı seminerlerimizin Kasım ayı konuğu da Doç. Dr. Zeynep Madak-Erdoğan’dı. Hocamız “Metastatik meme tümörlerinde metabolik düzenlenme ve endokrin terapi direnci” başlıklı konuşmasını yaptı. Aralık ayında planladığımız seminerlerimizi Prof. Dr. Necdet DEMİR hocamızı kaybetmemiz nedeniyle erteledik. Ancak “Eğiticilerin Eğitimi” seminerlerimizin Ocak ayı konuğu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Leyla SATI DURAN’dı. Hocamız “Transgenerasyonel epigenetik DNA dizisi kaderimiz mi?” başlıklı konuşmasını yaptı. “Sınırların Dışında(n), Laboratuvarın İçinde(n)” başlıklı seminerlerimizin Ocak ayı konuğu da Prof. Dr. Ranan Gülhan AKTAŞ’dı. Akabinde 6 Şubat’da yaşadığımız ve 11 ilimizi etkisi altına alan acı deprem haberi sonrasında Şubat ayı etkinliklerimizi iptal etme kararı aldık.

“Eğiticilerin Eğitimi” seminerlerimizin Mart ayı konuğu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülperi ÖKTEM bizlere “Kanser kök hücresi ve embriyonik mikroçevre” başlıklı konuşmasını sundu. Aynı seminer etkinliğinde Nisan ayı konuğumuz Prof. Dr. Mehmet CINCIK hocamızdı ve “Embriyonik kök hücre, klonlama: Etik ve hukuki görüşler” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi.

“Sınırların Dışında(n), Laboratuvarın İçinde(n)” başlıklı seminerlerimizin Mart ayı konuğu Dr. Kutsev Bengisu ÖZYÖRÜK’dü ve bize “Derin öğrenme modelleriyle frozen kesitlerinin parafin benzeri kesitlere transfer edilerek tanı değerinin arttırılması” başlıklı konuşmasını yaptı.

Tüm hocalarımıza katkıları ve bizlere zaman ayırdıkları için gönülden teşekkür ederiz. Bu sayımızda da tüm davetli konuşmacılarımızın konuşmalarının kısa özetlerini bulacaksınız. Her sayımızda olduğu gibi, bu sayımızda da; gelenek haline gelen, ailemize yeni katılan üyelerimizi, akademik aşama kaydeden ve ödül alan hocalarımız hakkında bilgileri bulabilirsiniz.

Bu sayımızın röportajında Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Serap ARBAK hocamızla konuştuk. Hocamız birçok derginin danışma kurulunda görev yapmasının yanı sıra Histoloji ve Embriyoloji alanında neredeyse 70 yıla yakın süredir istikrarlı bir şekilde yayın hayatını sürdüren “Acta Histochemica” dergisinde editörler Kurulu Üyeliği yapmaktadır. 16. Dönem Yönetim Kurulu olarak bu sayımızda hocamızın editörlük tecrübesini sizlerle paylaşmak istedik.

Bu sayımızda özel bir anma bölümünün olduğunu göreceksiniz. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı’nın kıymetli hocası, hepimizin yakın arkadaşı, camiamızın gülen yüzü Prof. Dr. Necdet DEMİR’i kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Bu bölümde sizlerden gelen mesajları derleyerek saygıdeğer hocamızı saygıyla anmak istedik. Dokunduğu herkesi etkileyen hocamızla ilgili taziye mesajlarını bu bölümde göreceksiniz.

Bu sayıda 2023 yılında yapılmasını planladığımız 16. Ulusal-2. Uluslararası Histoloji ve Embriyoloji Kongresi (NICHE2023)’nin uzunca bir aradan sonra ilk defa yüz yüze yapılacağının bilgisini paylaşmak istememize rağmen; 6 Şubat’ta yaşanan ve 11 ilimizi de etkisi altında bırakan çok sayıda can kaybının olduğu deprem sonrasında, Yönetim Kurulumuzun ortak kararıyla Van’da yapılmasını planladığımız kongremizi iptal ettik. Van’ın birçok depremzede için konaklama bölgesi olması da yönetim kurulumuzun karar almasını zorlaştırmadı. Bu durum bizleri “Kardeş Kürsü” uygulamasını başlatmaya itti. Yeni birliktelikler ve yeni kurulan gruplarla birbirimize daha sıkı sıkıya sarılmayı öğrendik. Aile olduğumuzu bir kez daha hatırladık.

Ancak Mayıs ayında kongremizde yapılmasını planladığımız Olağan Genel Kurulumuzu maalesef ki Ankara’ya taşımak zorunda kaldık. 26 Mayıs tarihinde Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Prof. Dr. Satı Baran Salonunda gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

16. Dönem Yönetim Kurulu hala ilk seçildiği gün gibi heyecan ve azimle çalışmaya devam ediyor, sizlere ulaşabilmek ve yeni projeler üretebilmek adına uğraşıyoruz. Siz Türk Histoloji ve Embriyoloji ailesinin de desteği ile yeni projelerimizle karşınızda olmaya yeni birliktelikleri planlamaya devam edeceğiz. Bizlerden bilgi alabilmek için lütfen dernek sayfamızı ve sosyal medya hesaplarımızı takipte kalınız.

Bültenimizin 16. Dönem Yönetim Kurulu adına bu sayımızı da sizlerle paylaşmaktan büyük bir gurur duyuyor, en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Prof. Dr. Gamze TANRIÖVER

16. Dönem THED Yönetim Kurulu Başkanı

 

2023- MAYIS BÜLTENİ.pdf
 

Türk Histoloji ve Embriyoloji Derneği, Ümitköy Mahallesi, 2544. Sok. No:3 Çankaya-ANKARA
info@thed.org.tr
 Web Tasarım: AdaNET
Türk Histoloji ve Embriyoloji Derneğinin Resmi Web Sitesidir